Ny standardbensin E10 i Sverige

Den 1 augusti 2021 infördes E10 i Sverige, en ny standardbensin som kommer att ersätta 95-oktan på våra bensinstationer. Målet är att skapa hållbarare transporter med hjälp av förnybart bränsle. Men, E10 innebär stora utmaningar för mindre motorer. …

Hållbarheten för E10 är kort. 

Denna nya standardbensin är därför inte lämplig att lagra. Detta innebär stora problem för småmotorer som bara används under särskilda säsonger – till exempel gräsklippare, båtmotorer, röjsågar och snöslungor.

Kan leda till skador

De flesta båtmotorer klarar E10, då det är en internationell standard. … Men …är det till exempel en fast tank i plast så kan E10 leda till skador, liksom bränsleledningar och andra anslutningar. (se nedan)

Skulle det bli fel etanolinblandning (dvs. E10 eller E5) någon enstaka gång är det ingen större fara, det är bara vid regelbunden feltankning som skador kan uppstå…

När våra båtmotorer har E10 i tanken händer följande:

  • Gummipackningar drabbas. Etanol är ett lösningsmedel som bryter ner vissa material. Bland annat gummi, och ju äldre gummit är desto hårdare drabbas det. Detta resulterar ofta i läckor från packningar, slangar och andra gummi- eller plasttätningar.
  • Motorn tar stryk. Ett problem med etanol är att det binder fukt. Detta innebär att mängden vatten i E10-bensinen ökar ju längre maskinen vilar. Då uppstår korrosion, vilket bland annat skadar förgasaren. Resultatet blir ofta startproblem och motorfel.
  • Blandningen försämras. Etanolens förmåga att binda fukt har även en negativ påverkan på tvåtaktsblandningar, vilket resulterar i ett instabilt och opålitligt blandningsförhållande. Detta ökar risken för motorproblem i båtar och tvåtaktsfordon som inte används så ofta.

Som tur är finns ett bättre alternativ

E10-bensinen är speciellt framtagen för vardaglig användning av ”året om”-motorer, till exempel personbilar. Men hur blir det då med de mindre motorer som endast används under särskilda säsonger? Jo, dessa behöver en helt annan bensin. En bensin som tål tidens tand och inte får motorn att spotta ur sig skadliga avgaser. Därför finns Aspen alkylatbensin – ett etanolfritt bränsle med lång hållbarhet.

Med Aspen i tanken kommer dina småmotorer att starta varje gång, oavsett hur länge de vilat upp sig. Samtidigt kommer motorn att må bättre, eftersom Aspen alkylatbensin även är rengörande. Det är, kort sagt, ett bättre bränsle för såväl maskin som människa och miljö. 

Källor

https://www.hamnen.se/ha-koll-pa-vilken-batbensin-du-tankar-i-sommar/

https://www.aspen.se/kunskap/kunskapsbank/e10-bensin/

Vill du veta vilka av Aspens produkter som passar dina motorer bäst?

https://www.aspen.se/produkter/alla/aspen-4/

https://www.aspen.se/kopstallen/hitta-aterforsaljare/

En återförsäljare finns exv vid Vårby allé, efter gamla Spendrups fabrik:

Stockholms Sportfiskebutik

Hamnvägen 3 

143 30 Vårby

OBS: Vi gör inte reklam för Aspen, det finns antagligen fler som erbjuder Alkylatbensin.

Sjömackar

Dessutom ska sjömackar erbjuda 98 Oktan bensin, inget E10.

Sjömack – Båtmack – Tanka båten – Om båtbränsle

https://www.sjomackar.se/vart-att-veta/batbransle

Alkylatbensin, Bensin, Biodiesel, Diesel, osv.

Last Updated on 2021-09-06 by f2admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *